Vlucht vertraagd

Is je vlucht vertraagd en wil je een claim indienen of bezwaar maken? Heeft je vlucht meer dan drie uur vertraging dan heb je recht op een eventuele vergoeding. Je kunt zelf proberen om een vergoeding te krijgen, maar als je hier niet uitkomt dan zijn er ook bedrijven die je verder kunnen helpen.Wat moet je doen bij een vlucht vertraging?
Vraag om uitleg bij de vliegmaatschappij (bijv. KLM, Corendon of Transavia). Houd voor jezelf een administratie bij met hoelang de vertraging heeft geduurd, instapkaartjes, tickets en alle andere gegevens die je kunnen helpen. Neem contact op met je reisbureau waar je de vliegtickets hebt gekocht voor meer informatie. Ben je van mening dat de vliegmaatschappij je claim onterecht heeft afgewezen dan kun je een klacht indienen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. De Europese Unie heeft een voorbeeldbrief beschikbaar gesteld voor het indienen van klachten. Organisaties die je kunnen helpen: Euclaim, Vlucht-vertraagd.nl, Happy Flights.

Vlucht vertraging binnen de Europese Unie

  • Bij een vlucht vertraging tot 1500 km: € 250,-
  • Bij een vlucht vertraging meer dan 1500 km: € 400,-

Vlucht vertraging buiten de Europese Unie

  • Bij een vlucht vertraging tot 1500 km: € 250,-
  • Bij een vlucht vertraging van 1500 t/m 3500 km: € 400,-
  • Bij een vlucht vertraging meer dan 3500 km: € 600,-

Als je vlucht een aantal uur, of zelfs tot de volgende dag vertraagd is, heb je ook recht op verzorging. Ook wanneer er sprake is van buitengewone omstandigheden waardoor de vlucht vertraagd is geraakt. Op korte vluchten, tot 1500 km, dient de luchtvaartmaatschappij u al eten en drinken aan te bieden tijdens het wachten. Mocht de vlucht tot de volgende dag vertraagd zijn, dan dienen ze je ook een hotel aan te bieden. Doen ze dit niet, dan kun je dit later claimen mits je de bonnetjes hebt.
Als de vlucht dusdanig lang vertraagd is dat het voor u niet meer zinvol is, dan kunt u na 5 uur vertraging uw geld terug vragen. De luchtvaartmaatschappij hoeft u dan verder niet meer te verzorgen en u dient zelf nieuwe vluchten te boeken.

Vlucht vertraging app

De Europese Commisie heeft een app beschikbaar gemaakt voor je smartphone of tablet met uitleg over de rechten van passagiers. Met de gratis app heb je snel antwoord op je vragen!