Vertraging met het vliegtuig: wat te doen?

Als je op vakantie gaat of een verre reis gaat maken, dan is niets vervelender dan vertraging op de luchthaven. Ga je op vakantie naar Bali?Je vakantie begint bij Balie-vakantie.nl! Als je vaak reist is de kans groot dat ook jij wel eens een vertraagde vlucht hebt gehad. Soms is het maar een half uurtje, soms langer. Dit kan door veel verschillende factoren komen. Neem als voorbeeld de problemen op Schiphol door een storing in het brandstofnetwerk. Wat doe je dan als je vertraging hebt en hoe krijg je de tijd om? Reisjevrij.nl geeft 5 tips om het leed iets te verzachten!

Tip 1: Vraag om eetbonnen
Hoewel dit afhangt van de maatschappij waar je mee vliegt én de duur van de vertraging, kan dit wel het proberen waard zijn. Wij vlogen met Emirates en kregen vouchers om op de luchthaven te eten. Sommige vliegmaatschappijen bieden dit aan ter compensatie. Wij hadden de keuze uit alle eettentjes op de luchthaven en hebben heerlijk gratis gegeten en gedronken! Vraag hier dus zeker naar wanneer je zit te wachten.
Let wel op: de bonnen die je ontvangt moeten niet in de plaats komen van een eventuele financiële compensatie (zie tip 5)!

Tip 2: Maak gebruik van de faciliteiten
Als alles goed gaat, ben je meestal al zo’n 2 á 3 uur op een luchthaven. Je checkt in, gaat door de controles, neemt wat te eten en drinken, gaat nog één keer plassen en wacht bij de gate tot je gaat boarden. Misschien loop je een winkeltje binnen. Hoewel dit per luchthaven verschilt, bieden veel luchthavens echter nog veel meer faciliteiten dan dit! Dubai heeft een superdeluxe airport, waar wij zelfs even konden douchen en een dutje konden doen op ligbedjes. De meeste luchthavens hebben winkeltjes waar je even lekker kunt shoppen. Soms is er een fitness. Ga opzoek naar massagestoelen waar je voor € 2 een massage kunt krijgen. Doe een kroegentocht langs alle cafeetjes. Ga vliegtuig spotten. Soms staan er van die photoboots waar je leuke fotootjes kunt maken. Nu je toch ‘vast’ zit, kun je er maar beter het beste uit halen.

Tip 3: Ga de stad in
Als je vlucht echt heel lang vertraagd is, heb je wellicht tijd om even de stad in te gaan. Volg gewoon de bordjes ‘bagageband’ of ‘uitgang’ en je kunt van de luchthaven af gaan alsof je er net geland bent. Indien nodig komt er wel een stempel in je paspoort omdat je het ‘land’ weer in gaat. Vraag wel even goed rond of dit mogelijk is! Ook heb je soms te maken met visa. Als je een visum nodig hebt voor het land waar je je bevind kun je natuurlijk niet zomaar van de luchthaven af. Bij een lange overstap kun je dit ook doen. Soms heb je dan je koffer wel al van de bagageband moeten halen, maar deze kun je meenemen of je zoekt een kluisje. Als je geluk hebt ligt de luchthaven vlak bij de stad of is deze goed te bereiken met het openbaar vervoer of een taxi. Houd er rekening mee dat je wel twee of één uur voor vertrek weer terug moet zijn!

Tip 4: Doe dingen waar je thuis niet aan toekomt
Een goed voorbeeld vind ik het maken van een fotoboek: je neemt het je tijdens je vakantie altijd voor maar eenmaal thuiskomt het er niet van. Vaak kun je via je smartphone, al dan niet middels een app, al een fotoboek in elkaar zetten. Je kunt in ieder geval alvast een beginnetje maken door bijvoorbeeld alvast je foto’s te selecteren die je erin wilt.
Verder is je smartphone/tablet/boek natuurlijk sowieso je beste vriend tijdens het wachten. Speel een spelletje, leer de taal van het land waar je naartoe gaat, bewerk foto’s of video’s of lees reisblogs van reisjevrij.nl (om je volgende reis uit te stippelen!).

Tip 5: Bekijk alvast of je recht hebt op compensatie
Wat veel mensen niet weten is dat je in sommige gevallen recht hebt op compensatie bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Europese wetgeving heeft dit in een zogeheten Europese Verordening vastgelegd. Je kunt natuurlijk de hele verordening gaan lezen, nu je toch moet wachten, of je roept de hulp in van een derde partij die hierin gespecialiseerd is. Naast vertraging heb je soms ook recht op compensatie bij annuleringen, gemiste aansluitingen en bagageproblemen. Deze handige eerste (gratis) check is erg handig, want je hebt niet altijd recht op een vergoeding. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de luchtvaartmaatschappij, het aantal kilometers, het aantal uren, de herkomst en de bestemming. Nu je toch niets te doen hebt kun je dit alvast even checken!
Grof gezegd heb je recht op compensatie bij vluchten die minimaal drie uur vertraagd zijn. De hoogte van de bedragen verschillen en hangen af van het aantal kilometers en vertraagde uren. De maximale vergoeding bedraagt € 600!